,,ЕДНИ ЖИВЕЯТ, ДРУГИ СЪЩЕСТВУВАТ. ТОВА, КОЕТО НИ ОТЛИЧАВА ЕДИН ОТ ДРУГ Е ИЗБОРЪТ… ВСЕКИ ОТ НАС ИЗБИРА КОЛКО ЖИВ ИСКА ДА БЪДЕ.'' 

, .

Хормоните свързани с пълнеене и отслабване

 

На всекиго вече е ясно, че хормоните, особено при жените, играят изключително важна роля при процесите на пълнеене и отслабване. Ако видите, че (очевидно) не сте бременна, не променяте хранителните си навици и се движите както обикновено, и въпреки това дрехите ви стават все по-тесни, вероятно нещо не е наред с хормоните ви. Състоянието е известно като хормонален дисбаланс и колкото и да намалявате храната си, положението ще остане същото.

 

Хормоните и пълнеенето

Хормонален дисбаланс

Причината жените да задържат по-лесно мазнини се крие в хормоните и по-точно в естрогена. Той е главният виновник да усвояваме по-малката част от тях, като останалата се наслагва по най-нежеланите места на тялото. 

Проучванията показват, че женският организъм има средно от 6 до 11% повече мазнини от този на мъжа. Доказано е, че естрогенът намалява възможността на жената да изгаря енергия след хранене. В резултат на това става и натрупването на мазнини. 

Всяка жена преминава през определени периоди, непознати на организма на мъжа – съзряване през пубертета, придружено с идване на цикъла, бременност и менопауза. През тези периоди настъпва засилено отделяне на естроген. С него се увеличава и натрупването на мазнини. Това е нормален процес, подготвящ тялото за настъпващите промени. 

При затлъстяване, освен хормонът естроген, влияе и комбинация от редица генетични фактори, както и такива, свързани с начина на живот и заобикалящата среда.

Отслабване

Друга причина за напълняването е изкуствения прием на хормони, като този от хапчета против забременяване. Някои жени задържат вода или натрупват мазнини заради съдържащите се в хапчетата хормони естроген и прогестерон. Ако забележите това и при вас, консултирайте се с лекаря си и го помолете да ви препоръча друг вид контрацептивни хапчета.

Хормоните и отслабването

Процесите на отслабване се контролират не само от хормоните на апетита, удоволствието и глада, а от ендокринната система като цяло.

Отслабването е в директна връзка с всички хормони в тялото, тъй като те контролират всеки негов аспект – от чувството за глад до скоростта на метаболизма и мястото на натрупване на телесните мазнини.

Правилата, ако искате да отслабнете и да задържите получените резултати, е да се храните с подходящите храни в подходящото време и да избягвате продуктите, разстройващи хормоналния баланс.

 

Източник: ezine.bg

Free Joomla! template by Age Themes