,,ЕДНИ ЖИВЕЯТ, ДРУГИ СЪЩЕСТВУВАТ. ТОВА, КОЕТО НИ ОТЛИЧАВА ЕДИН ОТ ДРУГ Е ИЗБОРЪТ… ВСЕКИ ОТ НАС ИЗБИРА КОЛКО ЖИВ ИСКА ДА БЪДЕ.'' 

, .

В сезона на ягодите: Унакалната торта на Златина Люис, която не изисква печене

 

Сезонът на ягодите настъпи и време е да дам поредната порция от вкусотиите и рецептите на Златина Люис, която както винаги подчертавам, че е един от виртуозите в направата на торти в Южен Уелс. За нея е истинско удоволствие да предава уменията си на другите почитатели на захарното изкуство - били те професионалисти или любители. Ето и рецептата:

 

Продукти:

Ягодов мус:

300г ягоди нарязани

50г захар

5г желатин

30мл студена вода

200мл сладкарска сметана за разбиване

Бисквитен блат:

250г бисквити (овесени; джинджерови или пълнозърнести –подходящи за чийзкейк)

80г кокосово масло или краве масло-разтопено

Шоколадов мус:

200г бял шоколад – начупен на парченца

150г сладкарска сметана

5г желатин

30мл студена вода

200мл сладкарска сметана за разбиване

 

 

 

Метод на работа:

Ягодов мус:  Ягодите и захарта се задушават докато се разтопи захарта, след което се пюрират с блендер.  Желатина се залива със студената вода и оставя да набъбне 10 мин. след което се разтапя на водна баня и добавя към ягодовото пюре.  Разбърква се добре и сместа се оставя да се охлади до стайна температура.   Отделно се разбива сметаната много добре и към нея се добавя ягодово-желатиновата смес.  Оставяме настрана, докато приготвим останалите компоненти на чийзкейка.

 

Бисквитен блат:  Бисквитите се натрошават ситно и се смесват с разтопеното масло. Разбъркват се много добре и се изсипват в 20см тавичка с подвижно дъно. Притискат се много добре с лъжица по дъното на тавичката, така че да се образува плътен бисквитен блат.  Охлаждат се добре в хладилник до приготвянето на шоколадовия мус.

Шоколадовия мус: разтапяме шоколада с 150г сметана на водна баня до получаването на хомогенна смес -ганаш. Отделно смесваме желатина с водата и оставяме да набъбне 1- мин, след което разтапяме на водна баня и добавяме към разтопения шоколадов ганаш. Оставяме да се охлади до стайна температура.  Отделно разбиваме  добре 200мл сметана към която добавяме шоколадовия ганаш.  Разбъркваме добре и изсипваме върху бисквитения блат.  Връщаме тавичката в хладилника за 20-30 мин, докато се охлади и стегне сместа. 

Изваждаме тавичката и заливаме стегнатия шоколадов мус с ягодово –сметановата смес. Изравняваме и оставяме в хладилник минимум 6 часа до едно денонощие за да се стегне много добре.

На другия ден изваждаме внимателно от формата, като поставяме в красива тортена чиния, декорираме с ягоди и сервираме.

Free Joomla! template by Age Themes