,,ЕДНИ ЖИВЕЯТ, ДРУГИ СЪЩЕСТВУВАТ. ТОВА, КОЕТО НИ ОТЛИЧАВА ЕДИН ОТ ДРУГ Е ИЗБОРЪТ… ВСЕКИ ОТ НАС ИЗБИРА КОЛКО ЖИВ ИСКА ДА БЪДЕ.'' 

, .

При археологическите проучвания на крепостта Русокастро е открита изключително рядка и елитна находка. При разкопките е намерена двустранна икона от слонова кост с лицево изображение на архангел Гавраил и на св. Василий Велики. На обратната страна са изобразени два кръста – напрестолен и процесиен. Изображенията са част от сцената „Благовещение“.

Comment

В подстъпите на парк „Славеева река“ през 1986 година е изграден Архитектурно-етнографският комплекс „Генгер“, който съхранява архитектурата и традициите на стария град от края на ІХХ и началото на ХХ век.

Comment

Археолозите разкриха над 50 метра от основната крепостна стена на укреплението, както и много движими находки – монети, медна апликация с лъвско изображение, стрели, бойна брадва, позлатени копчета и мн. др.

Comment

 

Битката при големият средновековен град Русокастро не е от добре познатите на голяма част от широкият кръг читатели. Тя обаче решава съдбата на българските земи по Южното Черноморие през ХІV в.

Comment

Страница 1 от 2

Free Joomla! template by Age Themes