,,ЕДНИ ЖИВЕЯТ, ДРУГИ СЪЩЕСТВУВАТ. ТОВА, КОЕТО НИ ОТЛИЧАВА ЕДИН ОТ ДРУГ Е ИЗБОРЪТ… ВСЕКИ ОТ НАС ИЗБИРА КОЛКО ЖИВ ИСКА ДА БЪДЕ.'' 

, .

Легендата за болното момче и мраморния камък с надпис „Св. Георги” край Русокастро

 

За църквата „Св. Георги” е запазено следното предание. Болно момче заспало на една от скалите на хълма с крепостта. Сънувало човек, който му казал да стане, защото лежи на свято място.

 

 

Посочил му и къде има закопани църковна утвар и пари. Човекът от съня заповядал да се извадят, с част от тях да се построи храм, а с останалите средства момчето да се лекува. Разбирайки за съня, бащата на детето отишъл при местния свещеник – поп Марко. Разбрали се и на другият ден отишли на мястото, посочено от момчето. След като копали известно време, на дълбочина 30 – 40 см. попаднали на мраморен камък с надпис „Св. Георги”, икона, кандило и златни монети. Бащата дал клетва да изпълни заръките на човека от съновидението. Започнал сам да строи, а постепенно и други местни жители започнали да помагат. Църквата била построена, на 6 май тук се колели курбани, а на следващият ден се играели хора в подножието на хълма. Вероятно построената църква е описания от К. Иречек храм през 1884 г. Именно на мястото й е построена съвременната църква „Св. Георги през 1927-1928 г. от жителите на с. Русокастро. Споменът за по-ранно култово място е много силен – на 20 м. западно от сегашната при археологическите разкопки са открити основите на средновековната църква. След 9. ІХ. 1944 г. църквата е изоставена, а инвентарът е ограбен. Един от местните жители дори свалил керемидите й, за да покрие собствената си къща. Не след дълго той се прострелял с ловна пушка. През 1982 г. сградата понася допълнителни поражения при провеждане на военното учение „Щит 82”. В крайна сметка при започване на разкопките от храма бяха останали само четири отчасти разрушени стени.

През 2006 г., наред със стартирането на археологическите проучвания, започна и възстановяване на храма „Св. Георги”. Основен двигател на тази дейност беше фондация „Русокастрон” и конкретно нейният пръв председател Ангел Станков. За една година църквата беше изцяло възстановена и оборудвана с нужната утвар. Храмът е осветен лично от Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. В църквата се служат литургии, извършват се венчавки, кръщенета и др.

 

 

Free Joomla! template by Age Themes