,,ЕДНИ ЖИВЕЯТ, ДРУГИ СЪЩЕСТВУВАТ. ТОВА, КОЕТО НИ ОТЛИЧАВА ЕДИН ОТ ДРУГ Е ИЗБОРЪТ… ВСЕКИ ОТ НАС ИЗБИРА КОЛКО ЖИВ ИСКА ДА БЪДЕ.'' 

, .

Магията на етнографския комплекс „Генгер“

В подстъпите на парк „Славеева река“ през 1986 година е изграден Архитектурно-етнографският комплекс „Генгер“, който съхранява архитектурата и традициите на стария град от края на ІХХ и началото на ХХ век.

 

В Алеята на старите занаяти са разположени ателиетата на айтоските майстори, които пазят стария инструментариум за изработката на произведения от традиционния бит на българите. Над „Генгер“ е и единствената в района стена за алпинисти, която привлича в Айтос много клубове за скално катерене. Етнографският комплекс разполага със занаятчийски работилници, в които може да се наблюдава целият производствен процес, както и да се вземе участие в него. Има ателиета по приложни изкуства, медникарство, кошничарство, художествено плетиво, както и хлебарница, в която традиционните обредни погачи, пити и баници биват приготвени по стара българска рецепта в автентични помещения за месене и изпечени на пещ. Според легендите местните грънчари били прочути до най-далечните пазари на Средиземно море, а глинените съдове от Айтос били сравнявани по красота и изящество с тези от Троя. Днес в етнографския комплекс „Генгер“ работи потомък на един от най-старите майстори грънчари в региона.

Гласувайте за айтоския комплекс Генгера в онлай класацията за наградите на Министерството на туризма!
http://tourismawards.bg/cat/duh-bulgaria/

 

Free Joomla! template by Age Themes