,,ЕДНИ ЖИВЕЯТ, ДРУГИ СЪЩЕСТВУВАТ. ТОВА, КОЕТО НИ ОТЛИЧАВА ЕДИН ОТ ДРУГ Е ИЗБОРЪТ… ВСЕКИ ОТ НАС ИЗБИРА КОЛКО ЖИВ ИСКА ДА БЪДЕ.'' 

, .

Меч от викингите, открит край Русокастро – единствен в българските земи

 

 

 

Все още има много неразкрити тайни от историята на крепостта Русокастро. Велики битки, знаменити царе са свързани с района на селото от Община Камено. За събитията говорят основно археологическите ценности, чието проучване и търсене много често бива спирано през годините заради липса на финансиране.

 

Всички находки от крепостта се съхраняват в РИМ – Бургас. От 2008 г. досега те са част от постоянната експозиция на музея. Луксозната керамика, въоръжението, накитите, монетите и др. паметници правят изключително силно впечатление на посетителите на музея – специалисти и обикновени туристи. За съжаление много по-малко са гражданите на с. Русокастро и района, които идват за да видят експонираните находки, от които можем да съдим за блясъка на крепостта Русокастро през VІ – ХІV в.

Но нека се върнем назад - при археологическите проучвания на крепостта Русокастро са открити многобройни находки от VІ-VІІ и ІХ – ХІV в. Сред тях са върхове на стрели, ножове, накити, шпори, керамични съдове, луксозна рисувана керамика и съдове, изработени в техника „сграфито” и мн. др. Проучвателите на крепостта са извършили научни изследвания на следните находки.  

Едно от откритията е късият меч – сакс, открит е през 2006 г. в силно разрушен пласт от пепел, мазилка и строшени керемиди, който е бил използван в по-късно време за подравняване на терена при казарменото помещение до западната стена на цитаделата на крепостта. Мечът е от типа „дълъг сакс”, с дължина 47 см., ширина 4.2 см. и ширина на клина 4 мм. Открит е и обкова на ножницата на оръжието. Паметникът е единствения известен засега от българските земи. Тези мечове са използвани от викингите, които били наемани във византийската армия от времето на император Йоан Цимисхий (969 – 976 г.). В последствие викингите, известни като варяги в изворите, образували наемническа войска и при следващите византийски императори от Х и ХІ в.

 

 

/Очаквайте продължения около археологическите разкопки край Русокастро, които все още тънат в забвение/

Free Joomla! template by Age Themes