,,ЕДНИ ЖИВЕЯТ, ДРУГИ СЪЩЕСТВУВАТ. ТОВА, КОЕТО НИ ОТЛИЧАВА ЕДИН ОТ ДРУГ Е ИЗБОРЪТ… ВСЕКИ ОТ НАС ИЗБИРА КОЛКО ЖИВ ИСКА ДА БЪДЕ.'' 

, .

За Мариана и поетичните й сезони

Автор: Наталия НЕДЯЛКОВА

Сезоните в мен” – това е заглавието на новата книга на талантливата бургаска поетеса Мариана Караиванова – Ана-Мария. Лъчезарна и креативна, боравеща с лекота както с метафори, така и със сложните химични формули. Защото наред с това, че определено е човек на  Словото, Мариана е и човек на Науката.

С любимата си внучка Ника 

 

Родена е на 12 март 1970 г. в гр. Петрич. Висшето си образование завършва в университет “Проф. д-р Асен Златаров” в гр. Бургас, специалности: “Технология на органичния синтез” и “Педагогика”.

          От 2002 г. е преподавател в катедра “Химично инженерство” във факултет “Технически науки”. Доктор по “Технология на природните и синтетичните горива” с научни публикации в специализирани издания и участия в редица български и международни научни проекти.

Пише поезия под псевдонима Ана-Мария. Дебютира с “Нежно приспивам нощта” - 2007 г., а първата й самостоятелна поетична книга е “50 години... вървя към себе си” (2020 г.), издадена по повод 50-годишния й юбилей.

Публикува свои стихове в бургаски алманаси за поезия, естетика и новелистика. Дългогодишен член на ССП – Бургас.

Светлина, възхита от заобикалящия ни свят, умението да се види красивото и оригиналното дори и в най-обикновените неща – всичко това е присъщо на оригиналния творчески почерк на поетесата.

 

Това проличава с пълна сила и в най-новата й книга, която стана факт преди броени дни. Макар, че в структурно отношение, сезоните в книгата на Мариана Караиванова са четири, новата й стихосбирка загатва и за още един пети сезон – Сезона на творчеството, който царува целогодишно в поетичния свят на авторката.

 

„Стиховете ми се раждат предимно нощем, събуждат ме и ми шептят, а аз съм безсилна да ги спра...а и не искам, защото чрез тях съм себе си”, споделя тя.

 

"Сезоните в мен", чиято реализация е дело на издателство „Либра Скорп” ще бъде официално представена на 9 ти август (неделя) от 18.30 в галерия "Богориди" на ул. "Богориди" 48. Новата книга бе и повод за няколко въпроса към талантливата авторка:

  

 

1.Напълно очакван въпрос с очакване за неочакван отговор – ти си човек на науката, при това – от точна по-точна. Какво е общото между поезията и химията? Как намираш онзи баланс между строгите формули и свободата на метафорите?

– Всичко около нас е химия...дори ЛЮБОВТА, ако я разгледаме като химична реакция. И в химията и в любовта има съединяване, заместване и разлагане. Когато например се влюбиш и срещнеш друго човешко същество, което е в твоята група от химични елементи и цялата смесица от чувства и емоции ви превръщат в нестабилна смес, готова да се взриви във всеки един момент. И както при химичното съединяване – от две изходни вещества може да се получи едно или повече други вещества, продукти на реакцията.

2. А успя ли да откриеш онази алхимична рецепта, която превръща оловото на ежедневното битие в златото на духовното извисяване и откриване на нови светове?

Рецептата е проста – доза любов, една пипета вяра и до мярката наливаш търпение. Новите светове са вътре в мен, търся и намирам пътя към тях, чрез себе си, обичам се, колкото и себично да звучи. Но само така мога да обичам и другите и понякога толкова много, че ми се иска да прегърна целия свят.  

3. От кога пишеш поезия, какво те вдъхновява, разкриваш ли аспекти на истинското си Аз в стиховете си?

Пиша от дете, но малко хора знаеха това..до преди 2 години, когато сцена на моята поезия стана Фейсбук. Започнах доста несигурно да ги публикувам на профила си и постепенно хората, които четяха стиховете ми ставаха все повече и повече. Това ми даваше кураж да продължа, вдъхновяваха ме историите им и пишех, за да подаря стихче на всеки, който ме е впечатлив с коментара си. Чувам стиховете обикновено вечер, когато съм насаме със себе си и бързам да ги запиша, за да не отлетят нанякъде и да отнесът частица от мен със себе си.  

4. Казват, че един от белезите за успялост на едно стихотворение, е то да се превърне в песен. Има ли песни по твои стихове?

Трогва ме, когато мое стихотворение докосне някого, споделил го е на стената си и ми е казал, че сякаш е написано за него. Дори това да е само един човек си е струвало да го напиша.

Има разбира се и песни по мои стихове в различни жанрове. Думите облечени в музика звучат прекрасно и докосват дълбоко.

5. Разностранно надарена личност си. Знам, че обичаш да пееш. Каква музика те вдъхновява?

Народната песен е моята обич и мъка. Тя може да каже толкова много, а аз да бъда за малко Калина в „Назад, назад“ или дори мъжа, който губи любимата си в „Тежко мина младостта“.  Мога дори да си поплача докато ги слушам или пея. Не случайно шест години танцувах народни танци. Това е музика, която докосва душата ми.

6. В новата ти книга „Сезоните в мен” има прекрасни илюстрации и много интересен подход те да бъдат представени чрез рисунка на едно и също дърво, пременено в подходяща „носия” за сезона. Би ли разказала за автора на илюстрациите към твоята книга?

Автор на рисунките е много талантлива млада художничка на 13 години – Борислава Велчева. Кандидатства тази година профил „Изкуство“ в Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методи“ в Благоевград. Идеята е представянето на стихосбирката „Сезоните в мен“ на 9 ти август в галерия „Богориди“ да бъде с благотворителна цел и всички събрани средства да й помогнат да сбъдне мечтата си да рисува. Там ще бъдат изложени нейни рисунки.

7. Четейки „Сезоните” се сещах за една много интересна песен на канадската прогресив-група „Хармониум”, в която се пееше нещо подобно „ако сезоните бяха пет”. Кое е петото годишно време на Мариана Караиванова?

Петият сезон е винаги един и същ – Любовта. Тя е винаги в мен и в моя свят ...

Прелива той от чудеса,

окъпан е във светлина.

Денят ведно е със нощта

и ражда се звезда в звезда.

...............

Към него път са две ръце,

Билетът – птичите криле,

Ключът – усмивка на лице,

 

Парола – искрено сърце.      

 

 

Free Joomla! template by Age Themes