,,ЕДНИ ЖИВЕЯТ, ДРУГИ СЪЩЕСТВУВАТ. ТОВА, КОЕТО НИ ОТЛИЧАВА ЕДИН ОТ ДРУГ Е ИЗБОРЪТ… ВСЕКИ ОТ НАС ИЗБИРА КОЛКО ЖИВ ИСКА ДА БЪДЕ.'' 

, .

Фотостихеза - поетични притчи, вдъхновени от Бургас и морето

 

 

 

Македонският автор Борче Панов включи в новата си книга стихове, посветени на остров "Света Анастасия"

"В началото бе Словото. С този най-емблематичен за съвременната ни цивилизация библейски цитат би могло да се разкаже за появата на една поетична книга, вдъхновена от морето, Остров Света Анастасия, красотата, уникалните типажи и образи на  един от най-красивите градове не само в страната, а и света – Бургас.

Книгата се казва „Фотостихеза“ (оригинален неологизъм, в който душата подобно на цвете фотосинтезира чрез стиха). Нейният автор е известният македонски поет Борче Панов, който през май миналата година бе сред участниците на традиционния поетичен форум на славянските творци „Свято Слово“. Литературната среща даде начало на меморандума за културно сътрудничество между Бургаската писателска общност и международния литературен фест „Караманови срещи на поезията“ в гр. Радовиш (Македония), А форумът на славянските творци „Свято слово“  показа, че за Поетичното слово граници няма, разказа председателят на Творческата комисия на БПО и преводач на книгата Наталия Недялкова.

Самата книга (оригиналното заглавие „Глочка школка“) излиза в Македония в края на миналата година. Илюстрирана е от талантливия живописец Доне Милjановски. Редактор на „Фотостихеза“ е поетесата Роза Боянова, а реализацията като книга е дело на „Либра Скорп“.

„Ако вие поискате да усетите радостта от четенето – разгърнете тази книга“, пише в предговора „Татуирано с обич море“ Роза Боянова, която изтъква, че всяко вълнение, спомен и възхита от Бургаския залив, остров Св. Анастасия, Акве Калиде или уникалния Несебър Борче Панов превръща в поезия. А творбите в стихосбирката издигнат  четенето до удоволствие, а разбирането – до удивление".

Free Joomla! template by Age Themes