,,ЕДНИ ЖИВЕЯТ, ДРУГИ СЪЩЕСТВУВАТ. ТОВА, КОЕТО НИ ОТЛИЧАВА ЕДИН ОТ ДРУГ Е ИЗБОРЪТ… ВСЕКИ ОТ НАС ИЗБИРА КОЛКО ЖИВ ИСКА ДА БЪДЕ.'' 

, .

Кап. Мушков спасява 34 моряци от сомалийските пирати

 

 

Първото отвличане на български моряци от сомалийските пирати е през 1998 г. За одисеята разказва кап. Христо Мушков, който спасява 34 души от похитителите.

Историята започва от 1997-а година, когато корабът „Мона С”, тръгва от Бургас към Мозамбик и там товари махагонови трупи. Собственикът на морския съд е капитан Баязид. Щом натоварва, корабът се отправя към Танзания. Там обаче заради намерена на борда контрабанда задържат товара и определят глоба за кораба в размер на един милион долара. 

Властите разпореждат, докато не се плати глобата, корабът с шестчленния екипаж да не отплава от бреговете. Корабособственикът праща хора буквално да откраднат морския съд, но всички попадат в ареста. Тогава от Бургас капитан Христо Мушков потегля заедно със свои хора към Танзания, за да се опита да освободи българските моряци.

Планът на капитана успява – вземат ги от открито море и качват всички на борда, след което тръгват към Момбаса. 

По пътя се корабът се прекръства на „Алфа БГ” и продължава за Аден. 

Плавателният съд обаче се поврежда и моряците започват да чакат някой да ги изтегли на буксир в близко пристанище. Никой не смее да дойде, защото това е район на пирати и отвличането на кораби е честа практика. 

Кораб, който носи помощи за Могадишу - Сомалия, идва да ги вземе на буксир. Той е „Буши”, сирийски, собственост на братовчед на капитан Баязид. Тъкмо тръгват, когато са похитени от пиратите.

Стрелят с автомати Калашников, с карабини. 

Започва разграбването на „Буши”, тъй като той е в по-добро състояние. После събират екипажа и на двата кораба на борда на „Алфа БГ”. 

Първо искат по 600 хил. долара на кораб, но после беше намален до 60 хил. долара. Това става с помощта на нашия посланик Красимир Тулечки. 

„На кораба бяхме 11 българи, 19 сирийци, 2 румънци, 1 египтянин и 1 кениец, общо 34 души, които с помощта на посланик Тулечки и успешни преговори със султана на Алюля, шефа на форт Або. Най-големият проблем бе с психическото състояние на екипажа“, спомня си кап. Мушков.

В плен са от 13 януари до 12 февруари 1998 г.

На 10-ти февруари откупът вече е договорен. Пиратите искат да получат парите в брой. Разбрират се това да стане в Босасо. Пристигнат там на 12-ти, пускат котва и чакат. 

„Корабособствениците бяха заръчали на фирма „Ал Харанен” от Аден да плати откупа, като после собственикът на „Буши” трябваше да им върне сумата от 120 000 долара плюс още 10 000 за услугата. Представител на въпросната фирма донесе парите на борда на „Алфа БГ”, разказа кап. Мушков. 

 

Free Joomla! template by Age Themes