Ако си силно чувствителен човек, тип “гъба”, трябва да си наясно, че за теб е повече от важно с какви хора се събираш. Един човек с твърди принципи и вярвания може да общува с когото и да е, и да не просмуче и капка от него. Но емпатът, по правило е “полу-прозрачен” и се “оцветява” в цветовете на всичко, около него. Това, разбира се, е черта на хора с повечко вода (рак и риби най-вече) в картата.Като един от тях, в живота си винаги съм се стремяла да се събирам с хора, на които се възхищавам, за да мога да попивам от тях целенасочено. Винаги съм развивала най-силните характеристики на предишните си партньори. Качества като постоянство, усърдие, рутина, са все неща, които не бяха част от моята “същност”, преди да си ги “присвоя”. И не съм ги развила от въздуха, а видях колко могат да бъдат полезни и си ги… взех.
Представете си живота и всички хора, които срещате като програми, които да сваляте и инсталирате на собствения си компютър. Всички сваляме един от друг знания и занаят, които да използваме в собствения си живот. Но тъй като не сме съвършени, в програмите има и много бъгове и дори вируси. В нас също, както и в чуждите. Затова е важно да подбираме хората, които няма да ни “заразят” с нещо, което не искаме, само за да се домогнем до това, което виждаме като ценно в тях. Страхът, гордостта и лъжата са едни от най-тежките вируси, които могат да скапят целия ви софтуер. Хващайте с антивирусна вашите собствени и не се доближавайте до хора, които могат да ви пуснат още от същото. Вярно е, че човек може винаги да се фокусира върху светлата част в някого и да затвори очите си за тъмната, но по собствения си организъм ще усетите дали работи или само си мислите, че работи. В един момент натоварването идва в повече и осъзнавате, че не сте слепи и че може би не сте могли никога да виждате само позитивното. Затова се събирам с чисти хора, докато не стана достатъчно уверена и силна, че да не ми влияе енергията на всеки един.

Чистите хора за мен са по детски наивни и винаги добронамерени, но и хора, които могат да теглят чертата, когато някой се опита да ги използва.
Те са хора, от чиято уста не излизат змии и гущери по адрес на други хора, независимо колко са ги огорчили.
Хора, които не отмъщават, не се карат и не поучават.
Хора, които не си носят обидата със себе си и винаги прощават, но си тръгват, ако не срещнат разбиране и любов. 
Хора със съвест.
Хора, които са отговорни за думите и действията си и не се оправдават, плетат лъжи и хвърлят стрели, когато усетят, че са сбъркали.
Хора, които не искат на всяка цена да бъдат прави и са отворени да говорят за своите проблеми, без да ги прехвърлят върху другия.  
Хора, които са справедливи. Правдиви.
Хора, които поделят последната си хапка с теб.
Хора, които вярват в живота и пътищата, които той чертае пред тях, дори когато предстои път през тъмна и опасна гора.
Хора, които не се обезкуражават и обезверяват.
Хора, които в момент на слабост, не нараняват, за да се почувстват по-добре.
Хора, в които гори огън и мощ, които само временно се загубват, но после разгарят с нова сила.
Хора, които не взимат повече, отколкото им е нужно, а всичко останало - споделят.
Хора, които виждат грижата за всичко отвъд тях, като грижа за себе си, което ги прави отговорни и винаги вдъхновени да живеят.

Колко такива хора познавате?
Не са много, нали?

Аз познавам един и няколко други, които имат такива качества, но не всички. Чист човек искам да бъда и аз един ден. Защото тези хора са ценните хора. И тези хора са това, което всеки може да бъде, ако се откаже от захранване на вирусите в себе си. Всеки човек е чист в сърцевината си, но мнозина често защитават и мръсното в себе си, защото си мислят, че ги предпазва и защитава от нещо. Напротив. Само ги смъква още по-надолу.

Защото силата е в уязвимостта.
Побеждаваш, когато се провалиш.
Развиваш вяра, когато не ти остане нищо друго.
Любовта се ражда в лицето на най-голямото страдание.

Чистите хора знаят това, защото е опитът и на много от тях. Има и други, които така са се родили, заради опитът на предците им. При всички положения обаче, смятам, че е важно да открием тези чисти и светещи хора и да се долепим до тях, за да могат и нашите сенки да изчезнат. Има голяма възможност да усетите силно отблъскване, защото ако се залепите до светло същество, само ще тъмнеете до него. Това е сигнал, който не бива да подминавате. Лесно можем да се съберем с човек със сходни на нашите демони. Така ще танцуват и ще се подхранват до безкрай. Но трудно е да разпознаем нашите и да им кажем, че повече няма да им търсим другарче.

Ако има човек в живота ви, който само с присъствието си ви кара да се чувствате съвестно, за съществото, което в момента сте, това е сигурен знак, че сте си “намерили майстора”. И той няма да ви изкове с чук и длето, а с любов. Което ще ви накара да искате да ви беше изковал по трудния начин, за да не се чувствате толкова сам в този процес. Защото ще се срещнете с най-тъмната си страна и ще трябва да я преглъщате всеки следващ път, когато се изявява, защото няма да има с какво да комуникира отсреща. Дяволчето на страхът и огорчението може да седне на рамото ви и да започне да ви говори колко ужасен е човекът, който ви е наранил, но чистият човек само ще поклати с глава и ще ви върне отговорността. Може да намразите него, че е толкова болезнено справедлив. И той няма да ви се обиди. Защото ще знае, че всъщност мразите чистия човек в себе си и сте дали моментна сила на мръсотията във вас. Ако чист човек вярва във вас безусловно, а вие сте достатъчно осъзнати, за да си перете кирливите ризи, един ден и двамата ще бъдете чисти. Ако не, разделяте се. Но чистият човек си остава чист. Вие сте пропуснали възможността да се промените.
Не че е една.
Отново ще се появи рано или късно, разбира се.
Въпросът е…

Ще я отблъснете ли, защото без думи, ще ви покаже отново неща, които не ви е приятно да виждате, или ще прегърнете възможността за разкриване на това, което така или иначе живее някъде дълбоко във вас? Божествената частица, която чака да се прояви. 

И не си мислете, че това не е риторичен въпрос. Ако не сте готови, това ще е просто временна отсрочка. Никой няма да бъде оставен да живее в Ада. Защото Адът е на Земята и е в главите ни, заразявайки сърцата ни. Но неговото време свършва. Все повече чисти хора се раждат и все по-малко места остават на влака на промяната. Излез от комфорта на сенките и се качвай, не остана много време. 

Източник: http://sh1zo.tumblr.com