Сряда, 25 Август 2021 13:36

MINOÀR – един отличаващ се моден дизайн с български гени

Оценете
(0 гласа)

„Надяваме се устойчивата и нишова мода все повече да завладява съзнанието на хората и да се развива, създавайки нови аудитории и субкултури.“

Преди доста години съдбата ме срещна с двама студени от специалност „Мода“ в НХА, които привлякоха погледа ми с необичайното за България чувство за естетика – Теодора Спасова и Йоан Гълъбов. Не след дълго привлякох Теди като асистент стилист към Harper’s Bazaar България, за което ни най-малко не съжалих. В същото време сериозният интерес на Йоан към фотографията ме провокира да заснемем фотосесия, за която си спомням и днес. Скоро след това завършиха своето образование и решиха да основат моден лейбъл, философията и дрехите на когото толкова много харесах – надявах се силно да успеят. Въпреки изключително професионално направения първи каталог и сайт си признавам, че имах сериозни резерви, как ще се приеме нещо толкова различно на нашия пазар. За моя радост нещата се развиха бързо и успешно и то на европейско ниво. Най-накрая марката, която функционираше  само онлайн, обяви откриването и на първия си физически концептуален магазин. Наскоро той отвори врати в София на бул. Княз Ал. Дондуков 131, което ме провокира да ви срещна, вас нашите фенове, отблизо с артистите седящи зад тази марка. Не се изненадвайте, че отговорите в това импровизирано интервю, на повечето места, са без конкретен автор. Философията им за живота, изкуството, естетиката… са се преплели в една хомогенна ДНК от творчески гени. За артистичния тандем е важна визията на произведенията им, а не тяхната собствена. Това е и причината да не видите в този материал техните лица.

Вашият дизайн е различен и разпознаваем на фона на българския моден пазар. Как бихте го описали, като анти-мода, деконструктивизъм, не-мода или?

– Ние базираме дизайна на MINOÀR, изцяло от вътрешното ни разбиране за света и мирогледа ни за цялостна естетика.

Теодора прилага любовта си към математиката и по-точно геометрията в конструкцията на облеклото, докато аз естетиката си на художник в изграждането на визията и представянето на марката пред света.

Не се съобразяваме с тенденции, нашата цел е да създадем облекла и отличителни визии  за тялото на човек, които едновременно да му служат, да го обогатяват естетически и да създават у него една различна емоция.

Как избрахте името MINOÀR и какво означава то?
 – Името идва от рядко срещано състояние на организма идващо от средиземноморието – Таласемия Минор, което и двамата имаме по наследство. От там идва Минор, а буквата À поставихме с ударение от уважение към двете азбуки, които използваме като послание към знанието, което те носят със себе си.

Смятате ли, че изграждането на персонална визуална идентичност е успешна стратегия в съвременното консуматорско общество и ако е така, защо?
  – Изключително важно е един моден бранд да има идентичност, но има един тънък момент в който отличителния дизайн трябва да е така изграден, че да може да се съчетава с друг и в същото време да не е преходен. Една от основните ни цели да сме извън консумацията на тенденции, а да задоволяваме съзнанието на високо естетическото желание за нещо различно, с отличителен, уникален подход и качество, което не се влияе от моменти социални феномени.

Как започна всичко?

– Всичко започна, когато реших да следвам мечтата си и да започна от нулата. Взех решение да уча моден дизайн в Национална Художествена Академия за степен бакалавър, след като вече бях завършила  с отличие бакалавър по Финанси. На кандидадстудентските подготвителни курсове се запознах с Йоан. Там се припознахме като сродни души и двамата взехме решение да създадам един качествен свят, изграден от авторски образ, отдаден на визуалната естетика, обединяващ практичен и изящен подход в работата.

В работата ви се забелязва сериозна намеса в текстурата на материала, както и неконвенционален подход към изграждането на формата. Достигна ли българския пазар до момента, в който да приеме активно различния поглед върху стила или все още е силно заслепен от налаганите модни тенденции?
  – Ние твърдо заставаме зад факта, че за да е авторски един дизайн то той трябва да е изграден на първо място от материя – текстил, кожа, метал, през конструкцията и така до цялостния облик. Поради тази причина сме в постоянно изграждане на текстури, форми и материи. Марката притежава патент за авторски текстил, наречен ‘FIBER BOND’. Тази уникална техника на създаване на материя се възприема и търси изключително добре по цял свят. От шест години сме на международния пазар, но все пак сме български бранд. Затова решихме да открием официален магазин на марката в гр. София, с амбиция да разпространяваме авангардната и висока, нишова мода и в България.

И двамата сте индивидуалисти, как намирате пресечната точка в работата си и кое е по-важно – личното виждане или компромисът?
 – Пресечната точка се ражда в пика на спора между нас. Ние сме твърде различни и спорът е неминуем, същевременно и много ценен. Не правим компромис с нищо, а анализираме и избираме най-доброто от мнението на двама ни.

Разкрийте малко детайли от това как създавате и одобрявате един модел!
 – При всеки модел е абсолютно различно. Както е при един художник – няма идентичен подход и повтор при създаването на една картина с друга. Чисто технически, аз създава конструкциите и базисния дизайн. Йоан създава посоката на колекцията и накрая двамата финализират детайлния дизайн на конкретната дреха. Дрехата е така замислена, че да бъде в синхрон с цялостната конфигурация от съчетания на облекла, които визуално трябва да комуникират помежду си в цялостна колекция, представяна под формата на lookbook.

Ще ви разкрия, последната ми модна находка, която вече е тествана на всички възможни нива, е с етикет MINOÀR – чифт панталони. Знаете, че ние мъжете трудно изразяваме емоции и още по-трудно гласуваме пълно доверие. Е, аз дадох своя категоричен вот не само на този продукт но и на марката, още преди години. Надявам се скоро повече хора да разберат че модата не е цел, тя средство да изразиш себе си. Това да се отличаваш, и то с положителен знак, в рамките на една среда е най-сигурният начин да бъдем индивидуалисти и като мислене, и като визия.

 

Източник: fashioninside.bg

Прочетена 247 пъти

Галерия със снимки

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

  • Ordering Reverse
  • Most Popular
cache/resized/02dbbe797ba0fd825b644afb7e5c8f8f.jpg
„Надяваме се устойчивата и нишова мода все повече да завладява съзнанието на хората и да се развива, създавайки нови аудитории и субкултури.“ Преди доста години съдбата ме срещна с двама студени от ...
cache/resized/d25fa743d2731f4530f272e1699d6cc2.jpg
Още в момента, в който чухме, че Ридли Скот започва снимките на филм за модна къща Gucci, всички затаихме дъх в очакване. А когато видяхме първите кадри на лейди Гага и Адам Драйвър вече беше ясно, ...
cache/resized/3454f2b82f8957c309072dfced80c085.jpg
Няма съмнение, че "Сексът и градът" превърна Кари Брадшоу в модна икона. От полите от тюл и тениската с надпис "J'adore Dior" до моделите на Dolce & Gabbana и булчинската рокля на Вивиан Уестууд ...
cache/resized/e7c938b25e933ca6f24091b5d582f467.jpg
Мода и цвят на времето - тенденциите есен - зима 2021/2022 , представени от стилистите, всъщност отразяват двойствеността на нашите действия и нашите чувства, разделени между желанието за пътуване, ...
cache/resized/c8b9e456f88cf47df66682e869b88d9c.jpg
Деветнадесет годишна студентка, изучаваща анимация в колеж в Онтарио, влиза в надпреварата за Мис Созопол. Тя е една от десетте претендентки закороната, всяка от които на възраст между 19 и 21 години ...
cache/resized/b76a521040698a6325378a0e1cfea0aa.jpg
Роклята е любимо стайлинг решение, както за ежедневието ни, така и за по-специални поводи. Вместо да избираме подходящ панталон, пола или джинси и да се чудим с каква блуза да ги съчетаем, роклята ни ...
cache/resized/73a44e99d76c1e913558c86732ea8860.jpg
Най-красивата омъжена жена за 2020 г. Валери Стефанова ще е част от журито на Мис Созопол 2021 на 16-ти юли от 20:30 ч., като на нея ще се падне и честта да постави короната на победителката.   ...
cache/resized/0346df7925691a38fbbde8ba4bc75581.jpg
Титлата Кралица на Бургас 2021 г грабна 20- годишната красавица Ина Мархолева. Ина е студентка в София. Учи реклама в Нов български университет. Увлича се по музиката още от малка и мечтае да се ...
Load More
Load More